17 poze   13944 vizite

articole despre cusca la porumbei si multe altele

Primul pas in sportul columbofil il reprezinta constructia crescatoriei. Aceasta nu este doar locul in care pasarile locuiesc ci si linia de sosire din concursurile sportive.
Inainte de a incepe constructia crescatoriei ar trebui sa existe o perioada de documentare, sfaturile primite de la crescatorii cu experienta sunt de mare folos in aceasta perioada.

Planificarea
O planificare atenta poate reduce substantial costurile si timpul necesar construirii, minimalizand problemele si capcanele ce se pot ivi pe parcurs.
In cele ce urmeaza voi incerca sa prezint principalele aspecte de care trebuie sa tinem cont atunci cand planificam aceasta constructie:

Locatia

Din punct de vedere al locatiei trebuie avut in vedere ca fatada crescatoriei sa fie orientata in directia opusa intemperiilor. Cea mai buna orientare – pentru a beneficia si de razele Soarelui - este cu fata spre Sud-Est.
Alt aspect important este amplasarea crescatoriei intr-un spatiu deschis, cat mai departe de cladiri inalte, pomi si cabluri de tensiune care pot tenta pasarile sa aterizeze pe ele.
Pentru a castiga timp la intoarcerea din concursuri trebuie, deasemenea, ca trapa de aterizare sa fie cat mai usor accesibila, iar pasarea sa-si poata vedea boxa stand pe trapa.
Nu este de neglijat nici verificarea legilor cu privire la constructia de imobile pentru obtinerea unor eventuale avize de constructie. Deasemenea, nu construiti crescatoria astfel incat sa deranjati vecinii. Multi au renuntat la porumbei din cauza problemelor cu vecinii.
Un alt sfat este sa incercati sa amplasati crescatoria intr-o locatie care sa va permita extinderea ulterioara a acesteia. O sa vedem mai jos de ce.

Numarul compartimentelor

Inainte de inceperea constructiei va trebui sa stabilim, pe cat posibil, numarul compartimentelor de care avem nevoie.
Majoritatea incepatorilor, de obicei pornim la drum cumparand pui pe care incercam sa-i invatam, uneori fara succes, in noua locatie. Pentru asta nu avem nevoie decat de un singur compartiment.
Apoi observam ca din puii cumparati marea majoritate s-au pierdut cu “ajutorul” braconierilor din zona si mai ales din cauza nepriceperii noastre. Hotaram sa cumparam porumbei maturi din care sa scoatem pui, pentru aceasta avem nevoie de un al doilea compartiment.
Din aceste doua compartimente putem chiar concura cu succes in primii ani. Odata cu terminarea sezonului putem chiar separa pe sexe porumbeii folosind cele doua compartimente. Totul este bine si frumos pana aici.
Apoi observam ca nu e in regula sa mutam puii reprodusi in compartimentul de matca in cel al zburatorilor, mai ales ca acest lucru se intampla primavara in timpul sezonului sportiv. Zburatorii pot aduce diverse boli la sosirea acasa, iar puii, care nu au un sistem imunitar dezvoltat pot contacta cu usurinta aceste boli.
Se pune deci problema construirii unui al treilea compartiment – compartimentul de pui.
Odata cu experienta o sa vrem sa folosim si alte metode de joc – de exemplu, vaduvie – si vom avea nevoie de cel putin doua compartimente de zburatori pentru a separa femelele de masculi.
Sau vom observa ca pregatirea porumbeilor care participa la concursurile de viteza-demifond va trebui sa fie diferita de a celor ce participa la cele de fond-maraton. Va trebui sa separam zburatorii pe tipuri de concurs rezultand alte compartimente de zburatori si chiar de matca.
Nu stiu cati dintre noi au inceput cu mai mult de doua compartimente, important este sa avem posibilitatea si spatiul necesar sa extindem crescatoria functie de cerintele noastre. Sunt cazuri in care crescatorii de succes si-au construit noi crescatorii in locatii diferite.

Astfel, daca folosim metoda zborului la natural (zburatorii sunt lasati sa creasca pui in timpul sezonului) pentru a ne putea desfasura activitatea columbofila in bune conditii avem nevoie de minim 3 compartimente: matca, pui si zburatori. Daca dorim sa folosim vaduvia (zburatorii sunt separati pe sexe in timpul sezonului) sau sa facem echipe diferite de zburatori in functie de categorie (viteza-demifond vs. fond-maraton) numarul compartimentelor creste.

In ceea ce priveste dimensiunea compartimentelor, ca regula generala, fiecare pereche are nevoie de un metru cub de aer. Atentie, volumul de aer se calculeaza scazand volumul ocupat de boxe.

Componentele principale ale crescatoriei

Porumbeii se adapteaza foarte usor atat timp cat le sunt oferite conditii minime, cum ar fi un adapost sigur, curatenie, un mediu uscat si liniste. Felul in care noi construim crescatoria nu face decat sa ne ajute pe noi in organizarea si administrarea cat mai eficienta a porumbeilor si a concursurilor cu porumbei.
Mai jos am incercat sa evidentiez cateva aspecte esentiale ale unei crescatorii bine proiectate care sa ajute in egala masura si crescatorul dar si porumbeii:

Pardoseala
Ideal ar fi ca distanta fata de sol sa fie de minim 30-60 cm pentru a favoriza circulatia aerului pe sub crescatorie, pastrand un climat uscat si bine ventilat. Deasemenea, aceasta distanta impiedica accesul rozatoarelor in interiorul crescatoriei.
Alt aspect este folosirea gratarelor de podea pentru indepartarea cu usurinta a dejectiilor si a prafului.
Aceste gratare trebuie sa aibe ochiurile in asa fel incat porumbei sa poata merge pe gratar, iar dejectiile sa poata cadea prin ochiurile acestuia. Pentru un columbofil acest tip de podea este un ajutor bine venit, micsorand timpul pentru curatare.

Peretii
Crescatoria trebuie sa fie suficient de inalta astfel incat sa putem sta drepti inauntru. Nu trebuie sa depaseasca insa mai mult de 2 metri pentru a putea prinde cu usurinta pasarile. Porumbeii au tendinta sa fie mai blanzi si mai usor de manipulate in spatii restranse.

Acoperisul
Intr-una sau doua ape permitand apei sa se scurga in zonele mai rar folosite, acesta trebuie sa depaseasca peretii cu 30-40 cm pe toate partile.
Voliera
Volierele sunt tarcuri din sarma atasate crescatoriei pentru a permite porumbeilor, in special a celor din compartimentul de matca, sa se incalzeasca la soare si sa respire aer curat. Deasemenea, un rol important il au si in cazul compartimentelor de pui pentru a permite o vedere cat mai buna asupra imprejurimilor; astfel puii se familiarizeaza cu spatiul inconjurator inainte de a iesi prima data afara.

Trapa
Aceasta permite porumbeilor sa intre in crescatorie, dar nu le da voie sa iasa. Trapele sunt folosite in timpul antrenamentelor si pregatirii porumbeilor si, mai ales, in timpul concursurilor.
Cele mai uzuale tipuri de trape sunt sputnik-ul si trapele cu ace. Avantajul sputnik-ului este ca poate fi folosit pe post de mini voliera, usa de lansare, policiora de aterizare si trapa. Cele cu ace au dezavantajul de a face pasarile sa ezite la intrare, pierzandu-se astfel secunde bune in timpul concursurilor.

Odihnitorile
Odihnitorile sunt simple scanduri, pozitionate la inaltime, pe care porumbeii pot ateriza si odihni. Acestea se folosesc in toate tipurile de compartimente.
Cele mai folosite sunt cele in forma de V pentru a preveni murdarirea penajului porumbelului de dedesubt de catre cel de deasupra lui. Deasemenea, latura inclinata face posibila eliminarea dejectiilor de pe odihnitoare pe pardoseala. Regula este ca numarul locurilor de odihna sa fie mai mare decat numarul porumbeilor.

Odihnitori de tip fagure
Se utilizeaza in compartimentul puilor, respectiv al femelelor pe timpul iernii, pentru a preveni imperecherea. Ocupa mai putin loc decat odihnitorile de tip V dar sunt mai greu de executat.

Boxele sau celulele de cuibarit
Boxa este locul unde masculul si femela isi construiesc cuibul si isi ingrijesc puii. De obicei, acestea se afla structurate sub forma unui fagure, asemeni unui bloc de apartamente pentru porumbei.
Evident, acestea sunt folosite doar in compartimentele unde permitem imperecherea, compartimentele de matca si zburatori.
Dimensiunea boxelor trebuie sa fie indeajuns de mare, pentru ca perechea sa aibe spatiul necesar depunerii unei a doua perechi de oua, deci trebuie sa permita amplasarea a doua cuiburi, daca nu este posibil atunci femela va depune ouale alaturi de ceilalti pui existand riscul spargerii acestora.
De regula lungimea este undeva intre 55-65cm, inaltimea aproximativ de 30cm, iar adancimea de 40cm.
Boxele vaduvilor difera de cele ale reproducatorilor, avand posibilitatea separarii vaduvului in “dormitor”.
Boxele pot fi prevazute cu gratare + sertare pentru depozitarea dejectiilor.
Amplasarea boxelor se va face pe cat posibil pe peretele opus trapei, astfel incat porumbelul sa-si poata vedea propria boxa la intoarcerea in crescatorie inca de pe trapa. Se va micsora timpul de intrare si vom castiga ceva timp la sosirea din concurs.
Nici un element din crescatorie nu trebuie sa fie pozitionat mai sus de nivelul privirii, in special odihnitorile si boxele, pentru a nu stresa suplimentar pasarile in momentul in care vrem sa le prindem.
Pentru a avea control total asupra crescatoriei si pentru a fi un columbofil de succes, trebuie sa castigam increderea pasarilor.


Hranitorile si adapatorile
Sunt dispozitivele folosite pentru alimenatarea cu hrana, respectiv cu apa a porumbeilor. Hranitorile uzuale sunt cele cu zabrele si capac rabatabil pentru a evita contactul dintre dejectii si mancare.
Pentru cresterea autonomiei se pot folosi hranitori cu alimentare automata.
Adapatorile cele mai folosite sunt cele de tip castel care elimina posibilitatea asezarii porumbeilor pe capac.
Pentru evitarea inghetului apei pe timpul iernii se pot folosi plite electrice.

Coridorul
Acesta se intilneste de obicei in crescatoriile medii sau mari, foarte util pentru un bun management al crescatoriei. Se intinde pe toata lungimea crescatoriei, astfel incat, atunci cand intri in crescatorie nu intri direct in compartimente, iar porumbeii nu sunt deranjati.

Rolete (paravane protectie)
Aceste dispozitive au uneori rolul de a obscuriza porumebii (metoda intunericului), alteori se folosesc pentru protectia crescatoriei pe timpul iernii sau pe timp nefavorabil (ploaie, furtuna, vant puternic, etc).

Sistem de ventilatie
Se pot confectiona guri de ventilatie dispuse in partea de jos a crescatoriei pentru intrarea aerului proaspat, aerul viciat urca si este eliminat prin partea de sus a acoperisului.

Microclimatul din interiorul crescatoriei

Conditiile care favorizeaza mentinerea starii de sanatate sunt urmatoarele: temperatura din interiorul adapostului trebuie să fie cuprinsă intre 10 şi 30 grade Celsius, iar nivelul umiditatii mentinut sub 65%.
Umiditatea e cea care influenteaza odihna pasarilor pe timpul noptii, nu temperatura. Porumbelul isi pierde forma si devine sensibil la boli atunci cand nu se odihneste in bune conditii.
Cel mai bun indicator al nivelului de umiditate este gainatul. Daca excrementele sunt rotunde, maronii si solide avem de-a face cu un climat sanatos cu umiditate scazuta (sub 55%). In schimb ce un nivel al umiditatii de peste 65% va determina producerea unui gainat verde si apos.
Umiditatea creste cu scaderea temperaturii, astfel putem observa excremente apoase si verzui dimineata, dupa o noapte rece, iar apoi excrementele se pot modifica in cursul zilei devenind maronii pana seara.
Umezeala este controlata doar cand aerul este cald si uscat. Aceasta se poate face cand numarul de pasari si ventilatia sunt optime.
Pentru eliminarea umezelii in timpul iernii (nopti si zile geroase) unii prefera sa realizeze inchiderea crescatoriei cel putin pe timpul noptii, astfel incat aceasta sa devina calda datorita caldurii degajate de pasari in timpul noptii. In acest caz aerul cald se va ridica si va trebui sa asiguram o ventilatie corespunzatoare.
In timpul verii, o mare cantitate de umezeala se pierde din corpul pasarilor, iar daca adapostul nu este suficient de bine ventilat, se creeaza un mediu extrem de umed si sufocant. In acest caz sunt preferate crescatoriile cat mai deschise.
Prin folosirea unor paravane se poate trece usor de la o situatie la alta, pastrand astfel un nivel optim al umiditatii pe tot parcursul anului.

Curatenia in crescatorie

Datorita amplasarii in medii climatic total diferite a crescatoriilor, o sa gasim mai multe metode de curatenie aplicate de crescatorii de porumbei.
Astfel, unii fac curatenie chiar si de doua ori pe zi, pe cand altii fac curatenie o data pe an.
Eu unul stiu ca daca nu ai timp sa faci curatenie cel putin o data pe zi, atunci e mai bine sa le faci o data pe luna decat o data pe saptamana. De ce? Pentru ca praful si gainatul uscat modereaza variatiile umezelii relative a aerului din crescatorie. Indepartand la 4-5 zile gainatul uscat facem mai mult rau porumbeilor prin eliberarea de noxe in atmosfera.
Altii fac curat doar pe jos si foarte rar in boxe si doar cand gainatul este umed. Din acelasi motiv ca mai sus.
Pentru a evita producerea prafului nu se foloseste matura, puteti utiliza o lopatica cu care adunati gunoiul pe faras.
Este indicat sa faceti o curatenie generala o data pe an cu demontarea boxelor (daca este posibil) si dezinfectie cu ajutorul unei pompe, eventual prin ardere. Crescatoria trebuie sa fie goala, deci momentul curateniei generale trebuie ales atunci cand porumbeii sunt imbarcati, eventual la un concurs de fond pentru ca durata cat crescatoria e goala este mult mai mare



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.